Saasen Groep, B&V en Fontys slepen VR subsidie in de wacht met MKB!dee

Op maandag 17 mei 2021 zal de subsidie in ontvangst worden genomen.

schedule 11 mei 2021
bookmark_border Laatste nieuws
create

Op maandag 17 mei 2021 zullen Saasen Groep, B&V en Fontys op een symbolische wijze de subsidie voor het project “VR-Leercultuur in Veiligheid & Gezondheid” in ontvangst gaan nemen. Staatssecretaris Mona Keijzer en minister Wouter Koolmees zullen live vanuit een studio de cheque overhandigen. Uiteraard zal de uitreiking online plaatsvinden in verband met de huidige corona maatregelen.

BHV-trainingsbedrijven Saasen Groep te Mierlo en B&V uit Zevenhuizen nemen in dit MKB-Ideeproject, samen met partner Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid Eindhoven, de belemmeringen weg die hun medewerkers ondervinden bij het geven van Virtual Reality trainingen voor Bedrijfshulpverlening, BHV. Gelijktijdig versterken ze de leercultuur door deze kennis te verankeren in een Centre of Expertise.

BHV met Virtual Reality
Virtual Reality, of VR, doet voorzichtig, maar onherroepelijk zijn intrede in de sector van opleidingsbedrijven voor BHV. Nederland telt zo’n 500.000 BHV’ers. Organisaties van een bepaalde grootte zijn verplicht zulke medewerkers in dienst te hebben. BHV’ers krijgen hun training van BHV-trainers, waarvan er zo’n 6000 in Nederland zijn. VR biedt grote voordelen in situaties waar het lastig is om te trainen, zoals in operatiekamers van ziekenhuizen of in clean rooms. Maar VR kan ook gebruikt worden voor reguliere BHV-trainingen. VR-oefeningen zijn vaak meer levensecht, door het gebruik van Avatars, virtuele wezens die opdrachten kunnen uitvoeren en emoties kunnen tonen.Saasen Groep en B&V lopen voorop in het gebruik van VR in hun trainingen. Ze zien knelpunten die hun in totaal 100 trainers belemmeren om trainingen met Virtual Reality te geven. De techniek is nog onbekend en dat maakt de trainers onzeker, wat tot weerstand leidt. Daarbij ontberen de trainers de technische vaardigheden en didactische kwaliteiten die VR vraagt. Daarom hebben beide bedrijven met Fontys de handen ineengeslagen om in dit MKB Idee-project samen deze knelpunten op te lossen.

VR-coach
Alle trainers van beide bedrijven doorlopen in dit project een intensief programma, waarbij ze ondergedompeld worden in VR. De drie partners ontwikkelen daarvoor speciale VR-modules, afgestemd op de fase waarin een trainer zich bevindt. De trainers doorlopen het programma onder begeleiding van een VR-coach, een BHV- trainer met grote kennis over het gebruik en de didactiek van VR. Fontys geeft didactisch advies over de te ontwikkelen programmaonderdelen.De partners leggen de kennis die ze ontwikkelen vast in een VR-model. Fontys valideert dit model. De kennis is daarmee reproduceerbaar. Saasen Groep en B&V richten een Centre of Expertise in, waar voor iedereen de kennis ter beschikking komt. Niet alleen voor eigen medewerkers, maar voor de hele branche en ook andere sectoren. Het Centre of Expertise is vraagbaak en centrum voor kennisuitwisseling over nieuwe state-off-art producten en innovaties. Daarmee verankeren ze de kennis en versterken ze de leercultuur in beide bedrijven, in de branche en ook daarbuiten.